capc╠žal_activ.escoles

L'OLIVERA I L'ELABORACIÓ DE L'OLI


L'olivera (Olea europaea L., del llatí oleum, oli, i Europaeus, d'Europa, del grec Europaios, d'Europa) és un arbre de la família de les oleàcies originari de l'Àsia Menor que es conrea des de l'antiguitat a tota la conca mediterrània degut a les condicions climàtiques òptimes per al seu creixement vegetatiu.

El seu conreu s’inicià fa uns 6.000 anys.

En la mitologia de la cultura egípcia atribuïen la invenció del procés d’extracció de l’oli a la deessa Isis, dona d’Osiris, el déu suprem. En el cas dels hebreus, l’olivera és present en nombrosos episodis dels seus llibres sagrats, des del Gènesi fins al Nou Testament: així, una branqueta d’olivera portada per un colom es converteix per a Noè en el senyal que marca el final del diluvi. També per a la mitologia dels grecs, es considera un regal fet als humans per Atenea Pal·les, la deessa de la saviesa.

Encara avui una branca d’aquest arbre és un símbol de pau.

Del seu fruit, les olives, se n’obté l’
oli, un líquid extraordinari, font d’aliment, guariment i llum. La seva fusta és emprada en ebenisteria, torneria i escultura.

A la comarca de Les Garrigues, la varietat d’olivera és l’
arbequina.

TALLER:

Es fa una collita d’olives amb l’observació directa del camp, explicant prèviament les tasques que es fan a cada època de l’any.

Es visita el molí tradicional de la
Cooperativa de La Pobla de Cérvoles, on s’observa directament l’elaboració de l’oli.

Hi ha l’opció de la visita a l’
Eco-Museu, un museu on s’hi exposen eines, fotografies i una explicació de com ha evolucionat la tècnica de recol·lecció al llarg dels anys.

Això complementa tant l’adquisició de vocabulari com la comprensió de l’elaboració.

Al final del taller, cada alumne s’emportarà una ampolla amb una mostra del nostre oli cap a casa.

El millor moment per realitzar aquest taller és
finals de novembre i tot el desembre.


fletxa_esquerra_________fletxa_dreta